Szukaj w tym blogu

Ładowanie...

poniedziałek, 21 marca 2011

Przepis 56 - Surówka z cykorii i pomarańczy

Witam serdecznie
Dzisiaj proponuję szybką, prostą i bardzo smaczną surówkę z cykorii i pomarańczy. Została podana do dosyć pikantnych sznycli w papryce (przepis jutro). Duet wyśmienity.


Składniki:
3 głowki cykorii,
1  pomarańcza,
majonez
sól, cukier, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Z cykorii usuwamy zewnętrzne brzydkie liście, myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wycinamy głąba. Pozostałą cykorię cieniutko kroimy. Pomarańczę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę (ja zrobiłam bardzo małe kawałeczki, aby przed czasem moi panowie (a zwłaszcza młodszy) nie mieli "dąsów" co do surówki, a tak zjedli, bardzo im smakowała, a o składzie dowiedzieli się po czasie). Posolić, dodać troszkę cukru i pieprzu. Można pokropić sokiem z pomarańczy. Wymieszać z majonezem. Surówka delikatna, egzotyczna, doskonała do mięs. O tej porze roku bezcenna.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz